Ghillie Kedlen

 

 
 

December2008. Det er igen blevet tid for en opdatering på denne gode kedel. De af jer der bruger at lave mad på kedlen, kender sikkert til hvor træls det er, at man ikke kan bruge overskudsvarmen fra kedlen, når den koger vand. Det er der nu blevet rådet bod på. Der er nemlig blevet udviklet en wok-gryde og holder for samme, som det kan ses på billederne herunder.

 

Flere billeder i bunden af siden

 

Her i efteråret 2007 er det blevet tid for en opdatering på disse kedler. I sommers blev jeg kontaktet af den oprindelige engelske producent, hvilket har resulteret i, at vi lancerer "The Ghillie kettle". Kedlen er udstyret med en fløjtetud og fremstilles nu i tre størrelser: en ½ liters udgave "Maverick", en 1 liters udgave "Explorer" og en udgave på 1½ liter"Adventurer". Ligeledes er det nu muligt at købe et grill sæt til alle tre størrelser.

Grill sættet er således udformet at det kan passes ind i fyrbasen. Det betyder at sættet ikke optager ekstra plads ud over kedlen. Grill risten gemmes inden i brændkammeret når den ikke er i brug. Derfor er den udført som to halve riste.

 

 

På udflugt ved Varde Å


 

Her er kedlen i tværsnit, hvor man kan se vandet rundt om den indvendige skorsten. Den store hedeflade betyder at man kan koge 1½ liter vand på kun 5 minutter.

Husk at der ikke må fyres i kedlen når den er tom. Den kan blive så varm at den kan smelte.


I denne sommer (2007) har jeg brugt kedlen mange gange til at lave mad på, og har i den forbindelse høstet lidt flere erfaringer. Stykker af kød eller fisk kan steges direkte i skorstenen hvis man pakker det ind i sølvpapir. Vent dog til flammerne er væk og der kun er gløder tilbage.

Når man bruger stegepanden og gryden, bliver de gerne sortbrændt af flammerne. Det kan undgås ved at smøre de overflader der vender mod flammerne, med brun sæbe i et tyndt lag. Ligeledes et trick der kan bruges inden i skorstenen. Husk blot at vask sæbe og sod ud, da det ellers brænder sig rigtig godt fast.

Syntes man at kedlen efter længere tids brug er begyndt at være lidt længere tid om at koge, skyldes det det sodlag der kommer når man brænde træ i kedlen. Det kan fjernes ved at sætte kedlen i en spand med sæbevand, natten over og så skrubbe den indvendig f.eks. med en toiletbørste, eller lignende med stive hår. Undgå metal redskaber, de ridser og gør fremtidig rengøring vanskeligere.


 

Maverick koster 500,- Kr.

Kedlen måler 28 cm i højden når den er pakket sammen.

Yderdiameteren er 14 cm.

Vægt kedel: 600 gram

Vægt grill sæt: 300 gram

   
Explorer koster 550,- Kr.

Kedlen måler 28 cm i højden når den er pakket sammen.

Yderdiameteren er 18 cm.

Vægt kedel: 850 gram

Vægt grill sæt: 370 gram

 

   
Adventurer koster 575,- Kr.

Kedlen måler 35 cm i højden når den er pakket sammen.

Yderdiameteren er 18 cm.

 

Vægt kedel: 1000 gram

Vægt grill sæt: 370 gram

 

Her er de tre forskellige størrelser

Kedlen leveres i en praktisk nylon pose i god kraftig kvalitet. Posen er monteret med to snore, der gør at den kan bæres på ryggen som en rygsæk.

 

 

Grill sættet koster 200,- Kr.

Portoen er 70 Kr. pr. kedel ved forsendelse i Danmark.

Kedlerne kan bestilles på +45 4055 6512 eller på mail

Her kan man se en udsendelse fra DR hvor kedlen er i brug.

 

Herunder følger historien om hvordan jeg mødte denne kedel

 

Et besøg i Stornowayisle of Lewis resulterede for mange år siden i et godt bekendtskab med den lokale kromutter og hendes mand, der tilfældigvis er laksefluefisker. Vi lå indeblæst på øen i et par dage, men da vi endelig skulle til søs igen, kom min nylige ven med en stak fiskeblade han syntes jeg skulle have med til de lange vagter. Dem fik jeg god brug for og her faldt jeg så over et billede af denne gode kedel. Den må jeg eje tænkte jeg, desværre skulle der gå yderligere seks år inden jeg fandt den, men på min sidste rejse til Irland var jeg så heldig at finde den lille kedel, ja det vil sige, de var der begge to, men jeg havde desværre kun plads til den lille i kufferten. Jeg fik den indkøbt, kom hjem og fik startet kedlen op ude på terrassen allerede inden kufferten var tom.
 

Nå men denne kedel blev altså en besættelse, alle steder hvor jeg var med fiskestangen, var kedlen med i rygsækken, ja den har sågar været med i flyderingen Karlsgårde sø.

Efter en tid dukkede tanken så op om at flere skulle have muligheden for denne genialitet, og jeg skrev et brev til familien i Irland der har produceret kedlen i 100 år. En lang sommer gik uden nyt og pludselig var der kontakt, en aftale kom i stand og kedlen kom til Skandinavien, siden har det grebet om sig, og nu har kedlen fået sin faste plads i bilen, men jeg udskiftede den lille og bruger nu den store, da den har den yderligere fordel at kunne anvendes til at lave mad på. Det har resulteret i mange gode ture til Skjern åen denne sommer, ikke fiskemæssigt, men kulinarisk, da fiskemakkeren og jeg nåede frem til åen blev det et ritual straks at gå ud og samle brænde, starte kedlen op til en kande te, og så i gang med bacon, baked beans og scrambel eggs. Sidenhen blev det udvidet til grillmiddage på å-bredden og sågar hakkebøf med diverse, alt sammen på en stak kviste og lidt grillkul.


Jeg vil afslutte min fortælling med håbet om at flere af jer kommer til at opleve glæden ved denne sjove Irske opfindelse der for altid gør kold termokaffe til et ubehageligt levn fra fortiden.

Herunder billeder fra produktionen af denne gode kedel.

 

 
 

 
 

 
 

 

Ghillie kedlen på fluefiskerfestival
 

At rejse er at leve! I weekenden den 25-26 april 2008 gik turen til GFF ( German Fly Festival) på Schloss Wotersen. Slottet ligger i et fantastisk smukt og frodigt område mellem Hamborg og Lübeck. Det var en fornøjelse at opholde sig i de meget smukke rustikke omgivelser og der, som alle andre steder, var det en fornøjelse at starte den trofaste rejsekammerat, Ghillie kedlen. Som altid trak den interesserede til og det var en fornøjelse bl.a. at kunne lave kaffe til gruppen af fluebindere, på en kølig søndag morgen.  

 

Norbert og Christian venter utålmodigt på at kedlen koger, så de kan få deres morgenkaffe

 

Kaffe på en kølig søndag  morgen

 

Kalle er netop blevet medlem af den stadig voksende Ghillie kedel klub  og instrueres her i brugen af kedlen

 

Herunder billeder af den nye wok-gryde

S

Gryde og holder. Sættet koster 150,- Kr.

 

 
 

Her er så hele herligheden i gang og det virker...