Thunder & Lightning


 

 

 

 

Thunder & Lightning

 

Thunder & Lightning blev første gang bundet af den kendte fluebinder James Wright fra Sprouton on Tweed tilbage i sidste halvdel af 1800 tallet. Enkelte kilder hævder at mønstret før det kom i hånden på James Wright, stammer fra Irland der jo som bekendt er landet hvorfra Gaudy flies kommer.

Der findes en flue der hedder Irish Thunder & Lightning men kun krop og front hackle er ens. Vingen på den irske udgave er strippet men det kan man se mere om, på siden med step by step instruktioner

Thunder & Lightning adskiller sig fra andre fluer ved at have kontrasten mellem blå og orange på en sort bund. Fra starten bundet med en vinge af bronce mallard sidenhen med kalkun og endelig med hår. Variationerne gennem tiden er enorme, men altid kan fluen identificeres på det blå fronthackle (der på originalen er en vingefjer fra en skovskade) og på det orange kropshackle.

Fluen passer i følge min overbevisning perfekt til Varde Å. Mest på grund af det brune vand. Dog afholder det mig ikke fra også at bruge fluen i andre vandløb og den har da også fanget fisk mange steder. En flue jeg meget nødig vil være foruden.

På siden her har jeg samlet en række eksempler på hvordan jeg har tolket dette mønster, nogen eksempler fisker jeg jævnligt med mens andre blot blev et komma i historien.

Gennem tiden har jeg prøvet mange hårmaterialer til vinger. Det der kommer bronce mallard nærmest, er halen fra en mår. Men også egernhale , rævehale og hundehår er forsøgt. Håkon Norlings tempelhund stil bruger jeg meget på mine egne rørfluer og fisker jeg med rørfluer, er det da også mit mest benyttede mønster.


Links til bindebeskrivelser af denne fluetype andre steder på sitet:

 

Her er en mindre samling jeg lige har bundet. Til venstre er det Willie Gun's bundet på alm. plastrør m. conehead og en micro tube af kobber.Til højre i billedet har jeg bundet på et Waddington skaft og en lille udgave på rør. Nedenfor er der enkeltbilleder af fluerne med kommentarer.

 

På denne udgave er der brugt fluo. gul antrongarn til hale. Kropshacklet er doblet hanehackle. Vingen er bygger af sort og gul hundehår med 4 påfugleherl bundet ind. Der er anvendt perlehøne til front hacklet. Det conehead der er anvendt, er sølv der er malet med Humbrol Saturn yellow.

 

Her er fluen i en 1" udgave. Da vingen er så kort har jeg kunnet nøjes med polarræv hale. Hacklet er et hane hackle der er strippet på den ene side. Det gule vinge materiale er bundet først ind og skal erstatte guldfasan toppingen. På de fleste udgaver gemmer jeg de gule hår inden i vingen, men her har jeg valgt at ligge den øverst.

 

På denne 2" udgave har jeg anvendt flad guldtinsel til tag og rib. Vingen er opbygget af gul, fairy brown og sort hundehår samt fire påfugleherl. Igen er coneheadet malet, men som det kan ses, har malingen ikke hærdet længe nok, hvilket betød at det skred, da jeg trykkede coneheadet ind over vingen. Malingen skal altså tørre i mindst tre døgn for at undgå det her skete.

 

Endnu engang er de gule hår øverst. Prøv også med isbjørn, det har en fantastisk effekt.

 

Her har jeg bundet en meget simpel udgave på et 1" Waddington skaft. En fluetype er ikke anvendes ret meget herhjemme, og slet ikke efter alle de forskellige metalrør er blevet gængse.

 

Her så den typiske stil fra Storbritanien. Fluen er bundet uden hackle og kun med vinge. Fluen er en Willie Gunn, endnu en variant af T&L. Oprindelig var fluen bundet med bucktail, et materiale der ikke ses særlig meget i vores langsomt strømmende vand.

 

Her er en af de langvingede udgaver, der stort set kun er en vinge. Den går rimelig dybt og er effektiv i de fleste af vore vandløb.

 

Her er en Monroe Killer. Ophavsmanden Monroe havde en fiskeforretning i Grantown on Spey, og fluen er da også bundet til laksefiskeriet i Spey. Oprindelig blev fluen bundet med en vinge at silvertippet egernhale, farvet gul. Det vigtige ved fluen er vingelængden, der skal være dobbel så lang som kroppen.

 

På denne udgave har jeg valgt at bruge høne krops fjer som kropshackle. Fjeren er strippet på den ene side.

 

Her så en klassisk udgave af en Irish Thunder & Lightning

 

Her er den klassiske Thunder & Lightning, iøvrigt bundet i hånden uden værktøj.

 

Her en håndbundet klassisk udgave som beskrevet i Kelson's Salmon Fly

 

Her en næsten klassisk udgave. Forskellen er fronthacklet.

 

Her er en finsk variant. Den hedder Morottaja

 

Denne udgave er bundet med fairy brown tempelhund på en bartleet #3/0.

 

Denne udgave er bundet med en vinge af brun silvertippet egern hale hår.

 

Her er en Tummel Shrimp.

 

På denne udgave er der brugt fluo. grøn silke som tag, men bundet som bagkrop.

 

Endnu en udgave med limegreen bagkrop.

 

Her en udgave med guldkrop. Faktisk mere en Dunkeld end en T&L.

 

Endnu en udgave med tofarvet krop. Her er brugt sort bjørn og polarræv i vingen.

 

Her er en udgave bundet på et 2½" Waddington skaft med vinge af bucktail.