Opslagstavlen

 
 

Opslagstavlen i maj 2007


 

Maj måneds opslagstavle indeholder:

  • Varde foreningens årlige sommertur til Skjern Å.
  • Sneum Å og Kongeåen er begyndt at fiske.

Torsdag d. 31. maj. Lang nat i Kongeåen.

Kørte til Kongeåen ved otte-tiden i går aftes. Der var allerede godt med folk. Det er tydeligt at se på besøgstallet, at Kongeåen er ved at svinge sig op til fordums storhed. På vejen mødte jeg Frank "Lucky Bastard" han gik med sit sædvanlige store smil, men hvem ville ikke det når man lige har fanget en havørred på 7,4 kg. Stort tillykke til Frank.

Efter en sludder gik jeg opstrøms og mødte Torben, han kunne heller ikke få armene ned. Han havde lige landet en havørred på ca. 5 kg og 75 cm. Fanget på en flue fisket meget dybt. Også tillykke til Torben.

Skal her indskyde at åen går temmelig højt for tiden, selvfølgelig på grund af den megen regn de sidste dage. Vandet er dog rimelig klart og fluerne skal vist ikke være alt for store.

Fiskede frem til kl. 4 men åen var helt og aldeles stille. Sidst på aftenen i går, da det var blevet mørkt, var der flere store fisk i overfladen efter insekter. Måske tørfluer fisket opstrøms er vejen til disse store bækørreder eller stallinger.

Rundede Sneum Å i går eftermiddag. Her er vandet også højt og lettere grumset, men ingen tvivl, der er masser af fisk alle steder...

Onsdag d. 30. maj. Masser af god regn.

Netop hjemvendt efter et par hyggelige dage på Læsø, hvor det desværre blev til for lidt fiskeri er jeg netop hjemvendt til et temmelig vådt miljø.

Der er faldet godt med regn de sidste dage. Vandstanden er høj og vandet lidt uklart. Brugte den sene eftermiddag i Gels å. Her var godt med folk og der blev da også fanget en rigtig flot  havørred på 3-4 kg. Kuglerund og med løse skæl.

Jeg havde selv fornøjelsen af hug allerede i tredje kast og fangede kort efter en regnbueørred. Efter 4 timers fiskeri var jeg så gennemblødt at jeg var nød til at køre hjem og skifte tøj. Kørte herefter til Kongeåen. Allerede mens jeg riggede til, gik der hul på himlen. Regnen stod ned i stænger og det begyndte at blæse kraftigt fra sydvest. Alt i alt et super havørredvejr. Forhåbentligt mere godt nyt i morgen.

Torsdag d. 24. maj. Sneum Å og Kongeåen fisker forrygende.

Sidste uges regnvejr har rigtig været af det gode. Der er fanget mange fine fisk i både Sneum Å og i Kongeåen. Bl.a. flere fine laks i nærheden af de magiske 10 kg men de gode havørreder er også begyndt at vise sig.

I går aftes var det fuldstændig stille nede ved Kongeåen, ikke en vind rørte på sig. Der var enkelte ringende fisk i overfladen og aktiviteten steg en smule da det blev tusmørke, sikkert i forbindelse med et spinnerfald. En enkelt stor bækørred var i overfladen, men kun en enkelt gang.

Kort sagt er fiskeriet virkelig værd at køre efter i øjeblikket...

Tirsdag d. 22. maj. Lidt fra Varde Å.

Kørte en tur til Varde i går aftes. En aldeles pragtfuld aften hvor der kun var lidt trafik ved åen. Så flere majfluer samt enkelte Heptagenia Sulphurea. Der var flere ringende småfisk samt en enkelt stor fisk i overfladen lige før solnedgang. Den skulle nok have haft en stor spent spinner, men sådan skulle det ikke være.

Mandag d. 21. maj. Så blev det sommer igen.

Tog en tur til Sneum Å i aftes. Vejret var pragtfuldt og vinden havde lagt sig fuldstændig. Det var en af de aftener der aldrig burde ende. Der var rigtig mange vårfluer på vej opstrøms, det kneb noget mere med døgnfluerne; mærkeligt nok, for vejret var perfekt til en god klækning med efterfølgende spinnerfald.

Så da også enkelte ringende fisk, men ikke hvad der burde have været.

Senere på dagen agter jeg mig til Varde, så nyt derfra senere.

Søndag. d. 20. maj. Blæsevejr og fisk fra Sneum/Kongeåen.

Vel hjemme efter en noget blæsende tur til Læsø, hvor fiskeriet netop udeblev på grund af vinden, kørte jeg en tur til Sneum Å i går aftes. Dejligt at være hjemme igen. Et par fiskere havde trodset blæsevejret og var ude og dyppe en orm. Ved dog ikke om de havde held med forehavendet.

Der stod en strid og kold vind op ad å-løbet, hvilket da også resulterede i at kaffen derhjemme hurtigt blev mere interessant. Vejret ser ud til at arte sig lidt bedre i dag, så måske der bliver tid op ad aftenen.

I både Kongeåen og Sneum Å er der den sidste tid fanget flere fine fisk. En enkelt fisker havde sågar det store held at fange både en havørred og en laks, begge over 5 kg og vistnok på samme dag. Frank "Lucky-Bastard" har (selvfølgelig) også kranet en fin fisk her på det sidste, så det lader til at regnvejret i sidste uge har været gavnligt for fiskeriet.

Stallingerne har overstået deres leg og fiskeriet er igen frit på dem. I Grindsted Å er der fanget flere fine af slagsen samt bækørreder op til 44 cm. Der er mest meldinger på Baetis Rhodani (Blue dun) og på de mindre vårfluer (#18). Majfluerne er dog begyndt at klække rundt om, så mon ikke de og Heptagenia arterne nok skal få nogen fisk på finerne.

Mandag d. 14. maj. Varde Å.

Mandag aften: Det var en ordentlig skylle der kom i eftermiddag. Det har da også resulteret i en vandstigning i Sneum å, hvor jeg var her til aften. Åen driver med grøde og snavs, og det er svært at undgå møg på fluen.

Mandag eftermiddag: Til de af jer der agter sig til åen: Husk regntøjet, regnen står ned i stænger i øjeblikket.

Jeg har brugt et par dage i Varde Å. Grundet regnen i nat, var åen steget en smule i forhold til i går. Den virkede umiddelbart grumset, men var alligevel klar, hvilket muliggjorde brug af mindre fluer. Trods flere timers intensivt fiskeri, skete der ingenting, hverken fluefiskere eller ormefiskere kunne finde fiskene, så det skulle heller ikke være i dag.. Til gengæld er vi nu nået så vidt på året, at majfluerne er begyndt at klække, og jeg så således tre stykker i formiddag. Så tørfluefiskere: Gør jer klar, det er den næste uges tid det sker....

Lørdag d. 12. maj. På velfærdstur med Varde Sportsfiskerforening.

I nat kom jeg hjem efter en dejlig tur på Læsø (mere om det på Læsø siden) og i morges var der afgang til Varde allerede kl. 06.30. Vi skulle alle mødes ved klubhuset for derefter at køre til Borris, hvortil vi havde vores årlige fællestur. Aktivitetsudvalget repræsenteret ved Tommy Lykke, medbragte kaffe og rundstykker hvorefter gruppen på 23 personer spredtes over meget af åen. Normalt fylder sådan en gruppe ikke meget ved Skjern å, men når der er flere andre grupper, bliver det alligevel til en del. Tre klubber kunne mønstre 70 personer, herudover alle enkeltfiskerne, så jo, man gik tæt i dag.

Åen var høj og lettere farvet efter regnvejret. Alle forhold syntes perfekte, udover en temmelig kold Sydvesten vind. Der blev set fisk i vandet...

Ved frokosttid blev der trakteret med pølser fra grillen, siden hen spredtes folk igen, nogen kørte hjem og andre holdt på. I øjeblikket kender jeg ikke til fisk deroppe fra.

Til gengæld blev der fanget en sølvblank laks i Varde Å den anden dag på omkring 7 kg

Mandag d. 7. maj. Vejrskifte.

Så kom det endelig, det tiltrængte vejrskifte. Det har regnet kraftigt i nat, sikkert med vandstigninger til følge.

Den sidste uges fiskeri har også været lidt lige meget. Det har selvfølgelig været rart at være ude ved vandet, men der har ikke været meget liv.

I det gode vejr med den megen sol, har det været godt at holde konfirmation, vi var i alt fald heldige med vejret den dag hvor vi havde sådan et arrangement i vores hus. Samtidig vil jeg lave en lille reklame. Min frue havde nemlig valgt en kvalitetsmusiker til festen, og det er ham jeg vil reklamere lidt for. O. P. Riis. Hyggepianist og konservatorieuddannet musiker. Han leverede en særdeles glimrende indsats, der er klart anbefalelsesværdig. Så hvis man ikke er til "suppe, steg og is musikere" så er her et glimrende alternativ. op@opr.dk

Ellers er det blevet den årstid hvor Læsø begynder at spille en særdeles stor rolle i mit liv. Som sidste år skal jeg være her hele sommeren, og vil selvfølgelig fortælle om fiskeriet i det omfang jeg enten oplever eller hører om noget spændende. Jeg opretter en særlig Læsø side og så må sommeren vise hvad der kommer til at ske der.

Der er allerede god gang i fiskeriet herovre, men læs mere om det andetsteds.