Opslagstavlen 

Opslagstavlen i august 2006


 

August måneds opslagstavle indeholder:

  • Regnen er kommet.
  • Vand i åerne.
  • Gæstebogen er død.
  • Fluebindingskursus i Varde igen i år.
 

Torsdag d. 31. august. Så blev det efterår.

Det er blevet den sidste dag i august. Denne fine måned der gav masser af god regn efter den forfærdelig lange og tørre ørkenvandring som juni og især juli var.

Der er blevet fanget godt med fisk rundt om, der har været rigeligt vand i åerne, temperaturen er endelig nede på et godt niveau, der er bær og svampe i skoven og det er i det hele taget pragtfuldt at færdes derude. Dog må jeg indrømme at jeg savner de lange lyse nætter, men hellere tidligt mørkt, end temperaturer over 20 grader C.

Fiskene begynder også at bære præg af at det er ved at være efterår, men stadig er der blankfisk imellem, og det vil der være helt frem til jul (har jeg oplevet på vinter el-fiskeri), men de bliver selvfølgelig færre og færre.

De der er mere til bækørreder og stallinger har det også fint for tiden, der er stadig græshopper rundt om, og stankelbenene er begyndt at flakse rundt for flere uger siden. Kort sagt, det er prima fiskeri for de der fisker i overfladen. Endelig er der fortsat klækninger af døgnfluer og vårfluer. I øjeblikket klækker BWO (Blue winged olive/Ephemerella Ignita) og 2. generationen af LDO (Large dark olive/ Baetis Rhodani). Bind dem i str. 16 & 18 og da der er temmelig stor sandsynlighed for blæsevejr den næste tid, bør der også være nogen eksemplarer, der er bundet som faldskærmsfluer. Daddy long legs bør også bindes som faldskærmsflue, se evt. mere under step by step instruktionerne, her er et eksemplar jeg har haft god held med gennem tiden.

Søndag d. 27. august.

Igen denne vinter afholder jeg fluebindingskursus i Varde Sportsfiskerforening. Som sidste vinter kommer der step-by-step instruktioner her på siden. Se evt. mere her.

Igen i år bliver det blandet fluebinding, men med overvægt på de fluer som vi bruger i Varde Å, særligt fluerne fra den nye Varde Å plakat vil vi kigge nærmere på. Vi vil også flirte lidt med de klassiske jyske havørredfluer samt lidt af det nye der rører sig inden for fluebindingen.

Kurset starter tirsdag d. 7. november kl. 19.00.

Der er ingen mødepligt. Det betyder at man kommer når man kan og vil man så deltage i fluebindingen, må det blive via billedserien.

 

Gæstebogen på siden er afgået ved døden. For mange ligegyldige kommentarer fra anonyme kommentatorer er årsagen hertil.

Vejret er blevet helt efterårsagtigt, det er køligt, lidt blæst og regn. Faktisk fint fiskevejr. De sidste dages nedbør har betydet masser af vand i åerne, men det er rimelig klart.

Jeg har brugt de sidste dage i Sneum og Varde Å, jeg har faktisk haft kontakt med fisk, for at det ikke skal være løgn, men som sædvanlig...

Der er temmelig stille derude, både i vandet og på land. Næsten ingen møder man på sin vej, nå jo. Der var de tre unge fyre der var på udflugt oppe i Varde i dag. Med lejrbål, pølser og hele pivtøjet. Det virkede som om de havde det rigtig hyggeligt. Ingen af de få øvrige fiskere jeg talte med, havde set fisk, således heller ikke jeg.

Onsdag d. 23. august. Fisk over alt.

Det har været et par travle dage. Mandag eftermiddag og aften, Varde å, nye sving. Der er fisk i disse sving. En enkelt fisker havde held til at fange to laks den ene dag og en dagen efter, alle blanke smålaks med havlus.

Tirsdag middag var der skybrud her. Valgte at køre en tur i Sneum å, der resulterede i et par bækørreder. Åen er i øvrigt meget farvet. Om aftenen, igen Varde å. Fiskede hvor jeg tabte fisk i sidste uge, havde en ormefisker lige efter, der pludselig fik hug nøjagtig samme sted som jeg havde. Så gik den vilde dans nedover, en god tid senere lå der en fin letfarvet laks i græsset 86 cm. Thomas som fangeren hedder, meddelte at nu måtte han hellere stoppe, han havde allerede fanget to havørreder, så han havde fået hvad han havde godt af.

I dag var vi i Skjern å, dagen  startede med at der kom en fluefisker forbi med en flot havørred i hånden, ca. 4-5 kg. Så det var med spændt forventning at vi gik i gang efter morgenmaden. 6 timer og mange våde fluer senere, kørte vi hjem efter en dejlig dag, frokost i det grønne, rigtig hyggeligt.

Søndag d. 20. august. Sikken fiskeweekend.

På fluebindertræffet i Skanderborg i vinter, sad vi nogle stykker og talte om det hyggelige i en weekend ved de sydvestjyske åer. Det blev så i fredags. John Lind Rasmussen og Flemming Harrishøj kom kørende fra Randers, og Kim Thingsted var kommet helt fra Rågeleje. De havde fået besked på at komme så tidligt som muligt, men motorvejstrafik og weekend trafik i det hele taget, havde gjort planlægning til noget der kunne være lige meget.

Der var tre "keywords" for weekenden, fluefiskeri, hygge og whisky.

Kl. 19 var vi alle samlet, men på grund af heftig regn og en meget mørk aftenhimmel blev vi enige om en kort smuttur til Sneum å, og så måtte Varde å vente til lørdag.

Planen var egentlig varm mad på å-brinken, men regnen inviterede i den grad til seriøst fiskeri, så aftensmaden blev udskudt til natmad.

Engen foran godset var igen lysende grøn, vandet i åen var rigeligt, om end med en del drivende grøde, dog ikke mere end at det ikke vanskeliggjorde fiskeriet. Kim og jeg var gået nedstrøms, der var lige et par huller vi skulle tjekke. John blev på midtstykket og Flemming gik op og startede i skoven før landevejen.

Der blev fisket igennem, og da det endelig var blevet så mørkt, at man ikke længere kunne se linen, samledes vi ved bilen, men ingen Flemming. Jeg så straks i ånden, at Flemming sad nedsunket i mudder nede i pløre renden, og ikke anede hvor i alverden han var havnet, så efter hvad der syntes som uendelig lang ventetid, gik vi ned for at lede efter ham. Næppe var vi dog nået ind i skoven igen, før John piftede. Flemming med en historie om en rigtig heftig havørred, han havde delt 10 minutter af sit liv med.

Den historie endte som altid med næsten samme slutning, således også her.

Noget våde, men højstemte over den dejlige aften og det fine selskab, kom vi af fisketøjet og lige ind i køkkenet, hvor Kirsten havde en hel pandefuld pølser over ilden. Hertil kold kartoffelsalat og rigelig væske.

Efter bakstørnen var det tid at gå i baren, det endte jo som den slags skal. En af de bedre overraskelser var, da John fremtryllede noget der hedder Randers Malten. Hvilket var ensbetydende men en privat aftapning af en Caol Isla. Det var sager...

Nå hyggen sluttede omtrent samtidig med at fornuftige folk står op for at passe dagens dont. Og hvad der føltes som få minutter senere, stod Kirsten og fortalte mig at det var tid at lave morgenmad. Lørdagen og dermed en ny fiskedag truede. Men først morgenskafning.

Så gik turen til det midterste stykke af Kongeåen, John og Kim ville fiske stallinger og bækørreder. Flemming og jeg ville prøve om vi kunne finde laksens standpladser. Bevæbnet med en-håndsstænger og små laksefluer gik det nedover, det blev da også til et enkelt hug her og der, men kun John var heldig at fange en bækørred på tørflue.

Det var blevet tid til frokost i det grønne. Fyr i Kelly kedlen, lave noget kaffe og herefter stod den på forloren skildpadde, med kølige pilsnere til, fra den medbragte køletaske.

Herefter hjemover, man skal jo hvile sig, oven på sådan en hård dag på kontoret. Hjem og lave aftensmad, og så af sted til Varde. Vi kørte i de nye sving, der var kun os, og senere en tattefisker, der fangede to ål.

Alle så eller mærkede fisk, der var således fine fisk af vandet flere gange i løbet af aftenen. Selv havde jeg fornøjelsen fire gange at mærke fisk ved fluen, men altså ikke nok til noget at fortælle om. John var der engang til. Denne gang fangede han en gedde, men da vi ville diskutere størrelsen, blev det mest til udflugter...

Åen har en god vandstand i øjeblikket, noget snavs, men ikke noget der generer fiskeriet synderligt. Da vi ankom til åen, talte jeg med en fisker, der om morgenen havde fanget en fin sølvblank laks på 78 cm.

Nå jo, aftenen blev helt som ønsket, vi havde nået vores mål. Fluefisket en masse, hygget endnu mere og det sidste. Laphroig, Caol Isla, Aberlour a'bunadh og endelig en Talisker, jo jo, hyggen var i top. Nu er de rejst, her alt for stille, antiklimaks. Så må man jo tage alene i åen i aften...

Torsdag d. 17. august. Omskifteligt vejr.

Torsdagen fremstod som en stille og lun sommerdag. Jeg startede dagens fiskeri i Sneum å, oppe ved Endrup, masser af vand, men også masser af bevoksning langs kanterne, ikke alle steder er der lige fremkommeligt.

Aftenturen gik igen til Varde Å. Her var besøg som sjældent før på en sommer dag. Der holdt faktisk 11 biler på Hvide banke, så der var trængsel. Modsat var det nede ved åen, et større selskab var på vej hjem, så der var fin plads. Spinnefiskeren der fik to fisk den anden dag, præsterede at fange endnu en fisk. Werner der fangede fisk i Sneum den anden aften, havde ligeledes held til at fange en fin sommerhavørred på 56 cm og 2,4 kg. Der ud over var der en dagkortfisker der fik en lille fisk, så en god dag i Varde.

I dag er vi så velsignet med mere regnvejr og svag vind, ingen dårlig kombination. Det hat ligeledes tordnet hele eftermiddagen, men det har fortaget sig.

Onsdag d. 16. august. Stormende dag.

Der var rusk i den i går. Næsten som på en efterårsdag. Massiv regn og en heftig vind evnede ikke at holde folk hjemme, måske det netop var det vejr, det var i alt fald perfekt til havørredfiskeri.

Dvs. for nogen, en enkelt spinnefisker havde held til at fange to havørreder i går i Varde Å. Ingen fluefiskere mærkede noget som helst. Det bliver anderledes i dag.

Tirsdag d. 15. august. Opgangen fortsætter.

Mandagen var en dag, der om noget stod i fiskeriets tegn. Kørte til Varde fra formiddagen. Der var en god del folk ved åen, men de fleste kunne fortælle om ingenting. Dog var der en enkelt der fangede en lille havørred. Det blev en meget varm dag, solen brændte igennem skylaget, og det blev igen alt for varmt.

Flere steder i åen står der store laks og "sakser" skaller, flere steder kan man i alt fald se døde skaller, der driver ned af åen, alle knækket over på midten. Typisk adfærd for de store blanke. Jeg så også en lille havørred, blank fisk med masser af sorte prikker, men kun 20 cm lang, den var ligeledes klippet.

Til aften faldt valget på Sneum å. Havde taget en-håndsstangen med, dårligt valg, kantbevoksninger er så høj, at kastene går galt for tit. Havde dog fornøjelsen af at se to fine fisk springe og yderligere hug af to fisk. En makker fangede en letfarvet havørred to ca. 3 kg og ca. 60 cm. Tidligere på dagen blev der fanget en 4 kg laks på et af de ydre stykker. Begge på flue.

Per H. Sig ringede da jeg gik ved åen, han var som sædvanlig i Varde, og ville lige fortælle om sin oplevelse. Han tabte en sølvblank havørred 4-5 kg nøjagtig samme sted som jeg tabte den store dagen før. Denne gang stod den af efter et halvt minut. Så i aften skal det være...

Lige nu her er det gråvejr og med frisk vind, åen kalder, så jeg må ile, mere nyt senere i dag eller i morgen.

Mandag d. 14. august. Vand i Varde.

Det var en rigtig ønskedag søndag, lunt, overskyet og masser af regn. Den brændende sol vi har været så plaget af i alt for lang tid, er taget på ferie og heldigvis for det.

Nå, på mit lange (og dejlige) ophold i Nordjylland har jeg gået og drømt, netop om dagens dejlige vejr. Havde sat Per H, Sig i stævne på Hvide banke efter spisetid. Var der lidt før Per og benyttede ventetiden til en kop kaffe og lidt nyheder i radioen. Vel ankommet til åen, stod der en enkelt fisker ved gasledningen, der i øvrigt kunne fortælle om en ung fyr, der havde genudsat en mindre laks nede ved hængebroen, som han havde fanget på orm. Jeg valgte at gå opstrøms. Startede i et godt sving og kort efter kom Per forbi. Alt imens vi stod og snakkede, fik jeg pludselig et rigtig kraftigt hug, der med det samme resulterede i et 30 meter langt udløb, efter en tid var runninglinen igen på hjulet og jeg kunne begynde at fighte fisken. Den virkede stor og det var klart den der bestemte, den ville bestemt ikke som jeg, og på et tidspunkt begyndte jeg at tro den ville begynde at springe, hvorfor jeg lagde stangen ned i nærheden af overfladen. Fisken rullede lige under overfladen, og jeg syntes så en rødlig side. Pludselig var det slut, farvel måske laks på 4+ kg. Men som I ved, Evigt ejes kun det tabte.

Efter en smøg og et tjek af krogen, begyndte jeg at fiske igen. Og for at det ikke skal være løgn, huggede der endnu en fisk, denne gang ikke så stor, og den stod da også af med det samme. Kort efter kom isfuglen forbi, det kan man jo altid glæde sig over.

Tilbage er blot at fortælle, at vandet havde et rimeligt træk, det er nogenlunde klart, og der er masser af det, og fisk er der bestemt også. Jeg ved i alt fald godt hvor jeg skal hen senere i dag, så vel mødt i Varde, måtte heldet stå os bi...

Søndag d. 13. august. Vand i åerne.

Så er jeg hjemme efter en længere tur i det nordjyske. Benyttede aftenen til en tur i Gels å, hvor der er kommet godt med vand i åen igen efter den forfærdelig tørre sommer. På vejen hjem kørte jeg en tur over Kongeåen, her er vandstanden ligeledes fin, og der er tillige skåret grøde. Så det er igen muligt at fiske på mejeriet.

Mere de næste dage.

Onsdag d. 2. august. Så kom regnen endelig.

Så nåede vi august måned, der starter fint med masser af regn. På min tur til Gelså mandag, var det endnu ikke muligt at se det er begyndt at regne. Dernede var åen meget lav, og med masser af grøde. Der var dog flere andre fiskere ved åen, men den eneste der havde haft held, var vist ham der var nede og tatte.

Tirsdag aften var jeg en tur i Sneum Å. Her var vandet begyndt at stige, stadig klart, men med en del drivende grøde, en ormefisker fortalte om flere hug, men fluefiskerne mærkede ingenting.