OpslagstavlenMandag d. 31. oktober. Lukket og slukket.

Det var den sæson, det milde oktobervejr har gjort afslutningen noget anderledes end normalt. Måneden igennem har der været jævnt pres på fiskevandet og der er blevet fanget mange fisk af dem der har holdt på. Jeg brugte denne dejlige eftermiddag til en tur i Varde Å. Ikke med fiskestangen, men denne gang blot med fotografi apparatet. Jeg havde det held at se fem isfugle i dag, prøvede at fotografere en af dem, men se selv længere nede, med lidt god fantasi, kan man godt gætte at det er sådan en. Der var også masser af gang i fiskene, konstant var der fisk i overfladen, et sted, så jeg en laks springe fri af vandet, syv gange i stræk, frem og tilbage på tværs af åen, ikke svært at forestille sig hvordan de slås om pladserne. Tænk på hvor godt det bliver når de får 90 km å at gyde i, og det er heller ikke et sekund for tidligt.

Billederne har jeg hentet mest i Varde Å, men også enkelte billeder af de næste måneders fiskevand, Karlsgårde sø, med masser af hugvillige gedder. Orla Abildgren har brugt meget tid deroppe den sidste tid, og melder gentagne gange om godt geddefluefiskeri i temmelig klart vand.

Endelig et par hurtige billeder af Sneum Å, her den sidste dag i år.

150 dage til den nye sæson.

Vesterbæk

 

Vesterbæk

 

Nedstrøms Karlsgårdeværket

 

En glad fisker med en for årstiden pæn fisk

 

Isfuglen er den røde klat midt i billedet

 

Jeg havde fornøjelsen af at møde Max og Alfred. Her er Alfred ved at fiske Karlsgårdesvinget af

 

Dette billede er hentet oven for omfartsvejen

 

Her er det nye bassin der skal bruges til de elektrofiskede fisk.

 

Her lidt mere

 
 

Karsgårde sø

 

Mere sø

 

Sneum Å ved Ålbækbroen

 

Og udaf

Fredag d. 28. oktober. Sommervejr i dag.

Meteorologerne lover sommervejr i dag, op til 17 grader. Så nu her hvor vi er så tæt på afslutningen af sæsonen er det nok en god dag at komme ud i. De seneste dage har fiskeriet slet ikke været så ringe, bl.a. blev der fanget en flot blank nyopstegen laks i Sneum Å i går. De fleste fangster i øjeblikket er dog temmelig farvede. En enkelt fisker i området svinger sig da også op på at hjemtage sortfisk næsten dagligt, personligt bryder jeg mig ikke om det, men desværre har vi ingen regler der forhindrer at noget sådant sker, syntes bare ikke om at fiskene bliver slagtet når de først er kommet i gydedragt.

Lukningen af åerne betyder så at vi skal til at flytte fokus til andre områder. På kysten er der masser af fisk og i Karlsgårde sø er geddefiskeriet begyndt at blive rigtig interessant, fra pålidelig kilde hævdes det at søen er renere end i mange år og med temmelig god sigt. Så en tur med flyderingen er ved at være på sin plads. Flyderingsklubben holder fødselsdagstræf deroppe først i november, se mere på hjemmesiden www.flyderingsfiskeri.dk

Tirsdag d. 25. oktober. Regn & storm.

Efteråret har ramt os for alvor, men alligevel er der folk ved åen. Der bliver også fanget fisk, men de fleste er så farvede at de burde genudsættes, men det er jo folks eget valg. I weekenden blev der fanget (og genudsat) endnu en laks på 1 meter, ellers er det mest Sneum Å det foregår i, der bliver dog også fanget enkelte fisk i Kongeåen.

Lørdag d. 22. oktober. Højvande.

Det har regnet meget i nat. Varde Å steg næsten 75 cm i løbet af formiddagen. Der var springende fisk og enkelte hug, men ingen fisk på land.

Holsted Å er også steget meget, var derude for at se på den nye "røde bro" den gamle er nemlig afgået ved døden, se nedenfor.

 

 

 

 

 
 

 
 

 

 

 
 

 

 

 

Torsdag d. 20. oktober. Efteråret er over os.

Brugte eftermiddagen i Sneum Å. Der er rigtig blevet efterår, hård vind fra sydvest, masser af regn og kolde våde fingre. Vandet er steget hele eftermiddagen, det er grumset, og det flyder med gamle blade og løsrevne vandplanter. Det var næsten en farvel og tak for denne sæson-tur, men vent nu og se, vi har stadig 11 fiskedage tilbage før kysten kalder for alvor.

Nå, turen i dag var trods alt dejlig, det er nu rart at komme en tur i naturen.

Onsdag d. 19. oktober. Kongeåen og Varde Å i weekenden.

Denne weekend var dedikeret til ørred og stallingfiskeriet i Kongeåen. Det var det fineste vejr lørdag, desværre var højtrykket så stabilt at fiskene trykkede sig hele dagen. Af de tre gæster jeg havde med, lykkedes det kun Claus at fange fisk, han fangede til gengæld også sin første stalling. Det var jo nok så fint. Selv havde jeg held til en mindre bækørred, der dog stod af i overfladen. Der var massive døgnflueklækninger, men fiskene var ikke særligt interesserede.

Modsat søndag i Varde Å. Her havde Lars Isaksen held til at få fat i endnu en fin laks. Denne gang en fisk i området af 7-8 kg, der efter endt fight selvfølgelig blev genudsat.

Lars fortæller videre at morgenen var meget kold, rimfrost, is i øjerne 1,5 gr. frost men samtidig masser af gang i fiskene, der sprang overalt på åen.

Sæsonen er jo ved at klinge af herovre. D. 31 er sidste chance for fiskeri i vores område. Det betyder også at opslagstavlen bliver mindre aktiv den næste tid. Der vil fortsat være nyheder, som jeg mener har relevans, nu må vi se hvad vinteren bringer...

Fredag d. 14. oktober. Støt op om kampen mod ulovlige net.

Danmarks Sportsfiskerforbund har sat et nyt projekt i søen. Nu skal det ulovlige garnfiskeri stoppes og derfor er man begyndt at samle underskrifter for at råbe de ansvarlige politikere op. Gør DIN indflydelse gældende og skriv under på dette link. http://www.underskrift.ulovlige.net/

 

Om fiskeriet er der ikke meget at fortælle, her i formiddag var jeg på en tur i Holsted Å. Vandet er spritklart og meget lavt. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, og det er varmt som i sommertiden.  Så en enkelt fisk der rykkede på sig, men den ville ingenting.

 

Tirsdag aften. I denne vinter afholdes der fluebindings kursus i Varde Sportsfiskerforening for klubbens medlemmer, øvrige interesserede kan orientere sig HER for at se programmet.

Tirsdag d. 11. oktober. Så er det en realitet, nu er Varde Laksen fredet. Der er indrapporteret 123 laks hvilket betyder at nu må der ikke hjemtages flere af dem i år.

Varde laksen er fredet

Søndag d. 9. oktober.

Var på en lille aftentur i Kongeåen i går. Dejlig og stjerne klar aften.

I dag gik turen til Varde Å. Her var masser af folk, og masser af fisk, de sprang over alt, men de ville ingenting. Så efter at have vasket et passende antal fluer, returnerede jeg til Bramming.

Fredag d. 7. oktober. Laksefredningen er suspenderet.

Har netop talt med en af Varde foreningens medlemmer. Frednings"grænsen" er rykket. Vi må fange 123 laks før fredningen træder i kraft, hvilket betyder at der må fanges yderligere tre laks før det er slut for i år.

Torsdag d. 6. oktober. Varde laksen er fredet.

Så blev kvoten opfyldt i Varde Å. De sidste dages flotte fangster af laks op over 8 kg har medført at grænsen for hjemtagne fisk er nået. Pt. er der indrapporteret 119 hjemtagne laks. Det betyder at der ikke længere må hjemtages af dem, men "kun" af havørrederne.

Det har været en fantastisk sæson der oppe i år, og vi må håbe at det er et varsel for den kommende sæson som der er 175 dage til ca.

Brugte aftenen i Sneum Å i dag. Der var meget stille.

Onsdag d.5. oktober.

Børge var i telefonen i går, "Forkert Å mandag aften" sagde han. "Du skulle have været i Kongeåen, der var gang i den" To fisk var det blevet til. De var begge smuttet ved landingen, så det var ligesom i Sneum Å.

Frank Jensen fangede og genudsatte en letfarvet havørred på 5-6 kg.

Sneum Å var vanskelig i går, flere fine fisk viste sig, både i overfladen og helt fri af vandet, en enkelt pillede ved fluen, men ellers var der stille.

Tirsdag d. 4. oktober. Efterår.

Det er blevet efterår med hvad deraf følger. Dagene bliver stadig kortere, det regner og er koldt. Naturen har fået de prægtigste farver. Det er ørrederne også ved. Dvs. ikke dem alle, jeg havde fat i en i dag, helt blank, og sikkert helt ny fra havet. Den huggede forsigtigt, og efter lidt svømmeri op og ned af åen, var den ved at være træt, og jeg skulle til at lande den. Jeg kunne bare ikke nå, grøden mellem mig og fisken var så bred, at jeg måtte have det ene ben i vandet, men der var ingen bund, net i den ene hånd, og stang med fisk i den anden og jeg var langsomt ved at glide i vandet. Den kom ind til kesen fire gange, til sidst kom den i, krogen fangede nettet, fisken sprællede og farvel igen havørred på 65-70 cm. Det var træls, men jeg slap da for en tur i vandet.

Nå, der gik lang tid og intet skete, før  det var ved at være mørkt, så pludselig, endnu et hug, og var den første lille, var det intet imod denne. Den ville ikke til overfladen, bare stod og borede og tung var den, faktisk så meget at oplevelsen bare skal glemmes hurtigst muligt.

Søndagen brugte jeg i Hjortvad Å, men en drilsk vind vanskeliggjorde fluefiskeriet og det blev ikke rigtig til noget. Kongeåen om aftenen, men lige så lidt her.

Lørdag d. 1. oktober. Svendborg klubben på besøg i Varde.

Vores venskabsforening fra Svendborg mødte op med 14 mand i dag, for at kæmpe om en pokal. Det blev en regnvåd men særdeles hyggelig formiddag på Hvide banke i Varde Å.

 

Kaj Verner med flot efterårsfisk, 67 cm og 3,2 kg.

 

Carsten fra Svendborg med morgenens første fisk på ca. 2,5 kg

 

Lørdagsfrokost på Hvide banke.

 

 
 

Lun nyrøget laks.

 

Norsk sommerlaks importeret til kanten af Varde Å.

 

Nyrøget laks og masser af hygge på Hvide banke.

 

 

I går fredag kom de første Svendborgensere herover. Alt i mens jeg kom gående oppe fra mastesvinget, kunne jeg pludselig lugte rygeovn. Efterhånden som jeg fik fisket mig nærmere Hvide banke, blev røglugten stadig kraftigere. Da jeg så endelig var helt dernede, blev jeg inviteret på nyrøget laks. Det var ikk' så ringe. Fortroppen fra Svendborg lystfiskerforening  ankom tidligt, anledningen er lørdagens fælles fisketur med efterfølgende fest i klubhuset.

Her ovenover, ser I dels billeder fra fredagens kulinariske oplevelse (hvor der for resten slet ingen fisk blev fanget) og dels lørdagsturen, hvor en Svendborg mand (Carsten) fangede morgenens første havørred på ca. 2,5 kg. Lidt senere mødte jeg en storsmilende Kaj Verner, han kom gående med en fin fisk oppe fra Karlsgårdesvinget. Det tredje billede er lørdagsfrokosten lige efter at regnen er  stilnet af. På et tidspunkt var der forsamlet 10-15 mennesker, så der var godt og vel fyldt op.

Efter formiddagsfiskeriet på Skonager stykket, spiste vi Kelly-ristede pølser og kørte derefter til de nye sving. Der  var der fyldt op, så efter et hurtigt træk nedover, valgte jeg at slutte fisketuren, badet i strålende sol, efter at regnen var stilnet af.