OpslagstavlenOpslagstavlen i november 2004


 

November måneds opslagstavle indeholder:

 • Elfiske rapporter for , Holsted Å og Sneum Å og Varde Å.

 • Fluebindertræf på Skanderborg vandrehjem.
   
 • Flyderingsklubbens 1 års fødselsdagstræf på Karlsgårde sø.
   
 • Varde Å lægges tilbage og Karlsgårde værket lukkes.
   
 • Fisketur på Karlsgårde sø.

 • Omtale af forårets Ålestrup Open. Åben fluebindingskonkurrence for alle fluebindere i DK. (Følger snarest)

 • Tilbud til alle fiskeklubber i Danmark. Bestil en fluebindingsinstruktør, se mere på siden tilbehør/fluebindingskurser.  www.danishflydesign.dk/Sider/fluebindingskurser.htm

Pictures from Belly boat club Denmark one year birthday. See under Mandag d. 15. november.

Fredag d. 26. november. Elfiskeri i Varde å.

Weekendens el-fiskeri i Varde Å, gav fine resultater og man fangede omkring 120 laks. Weekendens største og mest glædelige overraskelse, var en laks på 110 cm, der blev anslået til at veje i området af 18-20 kg. fisken blev dog genudsat, da den var helt blank og slet ikke klar til at gyde. Man taler om at det er en Østersølaks på afveje. Det må forårets fiskeri afgøre, hvis den stadig er i åen til den tid. Det kunne da være spændende...

Søndag d. 21. november.

Fluebindertræf i Skanderborg 25-27. februar 2005.

Så kan jeg bringe godt nyt om det forestående fluebindertræf.

I skuffelse over af fluebindertræffet i Kerteminde ikke blev til noget, er vi et par stykker der har talt om at lave et alternativ.

Det er nu en realitet, og arrangementet er fastlagt til weekenden 25-27. februar 2005 på Skanderborg vandrehjem.

Prisen for at deltage er 500,- Kr. og beløbet dækker indkvartering og mad. Tre hovedmåltider lørdag og morgenmad søndag, samt kaffe i nødvendigt omfang.

Der er indkvartering fra fredag kl.1700 og træffet slutter søndag middag. Alle drikkevarer skal købes på vandrehjemmet (til rimelige priser). Tilmeldingen er bindende og beløbet skal være betalt inden 15. december på konto nr. 7780 1341726 i Skjern bank. Venligst mærk indbetalingen træf+ dit navn.

Middagen lørdag aften bliver noget med oksesteg og en dessert og vin kan købes på stedet for 80-120 Kr.

Såfremt nogen mener, at de har en ven eller to, eller endnu flere de gerne vil have med, kan det også sagtens lade sig gøre, bare tilmeldingerne kommer til mig.

 

I kan tilmelde jer enten på mail, eller på tlf.nr. 7510 2512 eller 4055 6512.

 

Glæder mig til at se jer…

 Pt. 18 tilmeldte pr.21/11-04

 

 

El-fiskeri i Varde Å.

Varde sportsfiskerforening startede el-fiskeriet efter laks i går lørdag. Man startede ved Karlsgårdeværket og fiskede nedover. Allerede efter 3 km. havde man fanget 90-95 laks, heraf flere store hunner omkring meteren. Der var meget stor interesse for fiskeriet og holdet blev fulgt af en nysgerrig flok på omkring 100 mennesker. Foreningens næstformand Tommy Lykke, havde i dagene forinden lavet tre store gryder med suppe, en suppe der hurtigt fik ben at gå på til de mange kolde snuder, der havde trodset kulden og var taget ud for at kigge. Dagens resultat endte op med 52 hanner og 55 hunner. I dag søndag, fortsætter fiskeriet, denne gang opstrøms dambruget i Sig. På strækket fra Hodde til Nørholm gods. Her til formiddag har man fanget ni havørreder og lige så mange laks.

Mandag d. 15. november.

Flyderingsklubben holdt 1 års fødselsdag, i det dejligste efterårsvejr, på Karlsgårde sø.

 

Flyderingsklubben fejrede i dag sin 1 års fødselsdag. Webmaster Peer Tanggaard havde inviteret til flyderingstræf og fiskekonkurrence på Karlsgårde sø. Hvilket resulterede i at 30 medlemmer mødte op ved søen søndag morgen.

 

Vejret var koldt men klart og helt stille, ulig alt hvad meteorologerne havde lovet. Men de er tilgivet, når det er den vej.

De sidste gæster, der var kørt hele vejen fra Holstebro, dukkede op som de sidste kl. 0800. Herefter holdt Peer  velkomsttale, oplyste om reglerne for konkurrencen og ”skød” dagen i gang. Næppe var de sidste kommet på vandet før der var fast fisk. Det var Michael Thenning  der fangede den første, der også skulle vise sig at blive den største. En gedde på 7,4 kg. Der gik ikke lang tid, så blev der fanget endnu en fisk, denne gang en på 35 cm. Næsten samtidig blev den tredje fisk fanget, denne gang en på godt 5 kg.

Fiskerne fik spredt sig, og det var et flot skue at se 29 flyderinge spredt udover søen. Der var helt stille, kun de overflyvende svaner gav lyd fra sig, nå jo, og så Peers støjsender af en radio. Formiddagen gik, det var svært at holde varmen i tæerne, der kom is i øjerne på fiskestangen og Kelly kedlen stod og kaldte inde på land.
Efter en lang sejltur ned til Tambourgs have og retur, var det rart at komme på land og få en kop varm frisklavet te. Flere folk var gået i land og der blev sludret hyggeligt overalt på søbredden. Da klokken nærmede sig middag, fik vi startet grillene op, og fik gang i grillpølserne, rart med lidt varm føde. Tak til Peer for det.

 

Over middag tog vi igen en tur på søen, i mellemtiden var vinden frisket op, det blev køligt, for ikke at sige skide koldt og de fleste valgte at stoppe fiskeriet. Kl. 1400 sluttede konkurrencen og det var tid til præmieoverrækkelse. Fangsten blev gjort op, og der blev fanget 7 gedder og en aborre på godt 40 cm. Lige før afslutningen fik vi besøg af Laust fra www.dagkort.dk, han kom for at aflevere den fiskestang, som han havde sponseret til konkurrencen.

 

Præmierne (der var sponseret af dagkort.dk, Macnab-Esbjerg, Bonnies dyrehandel-Holstebro, Lionfish og Danish Fly Design) blev overrakt til de respektive vindere, hvorefter Peer og Poul Slot havde en ekstra overraskelse. Der var så mange småpremier at alle fremmødte kunne få en lille ting med hjem, disse blev fordelt ved lodtrækning.

Efter en times tid var seancen overstået og kørte hjem. Hermed var en rigtig dejlig fisketur slut og vi kan tage hul på Flyderingsklubbens andet år.

Det var en fornøjelse at se så mange fremmødte og det giver lyst til at lave et arrangement en anden gang , så vel mødt til Flyderingstræf igen på Karlsgårde sø den 1. maj 2005.

 

Afslutningsvis vil jeg nævne, at der i øjeblikket arbejdes på et træf på Skanderborg sø. Det bliver et weekendtræf med overnatning hos Skanderborg lystfiskerforening i foråret eller sommeren 2005. Men mere om det senere.

 

Nedenstående billeder er sakset fra Flyderingsklubbens side, efter tilladelse fra Webmaster Peer Tanggaard. Fotograferne bag billederne, er diverse medlemmer af klubben.

 

Morgenfrisk turleder

Morgen ved Karlsgårde sø.

Klargøring til fiskeri.

Der pumpes.

Morgenfriske flydere.

Mere tilrigning.

P-pladsen.

Klargøring.

Peer holder velkomsttale.

NC første gang i en flydering.

Michael Thenning med fast fisk.

Michael igen.

Michaels gedde på 7,4 kg.

Dagens mindste gedde.

Poul Slot og Flemming NC på vandet.

Poul i vigen foran p-pladsen.

Morgenstemning.

Morgensol.

Masser af flydere.

Flere af dem.

Dejlig morgen.

Morgenstund har guld i mund.

Pagaj-Benn med alternativ fremdrivning.

Flyde-træning.

James får pølsen.

Der skaffes.

Flere flydere.

En af vores gæster fra Holstebro, med flot aborre.

Fluekast.

En af søens beboere Troldanden Holger.

Klynke og Franke, to af årets storfangere i Kongeåen.

Michael Thenning med præmien for dagens største fluefangede fisk.

Dagens fire vindere.

 

Her skulle have været et billede af alle deltagerne. De var nemlig alle vindere. De havde vundet en rigtig god oplevelse. Den oplevelse og glæde det var at være med til træffet, i selskab med en masse mennesker, der hver for sig, gjorde dagen til en oplevelse der er værd at huske tilbage på.

Fredag d. 12. november. Varde Å reddet.

Jyske vestkysten og Tv-syd fortæller i dag at Varde Å er kommet på finansloven. Det er blevet bestemt at Varde Å skal lægges tilbage hvor den hører til, samt at Karlsgårdeværket skal lukkes inden 2009. Endvidere bliver kanalerne der løber til søen fjernet og snæbel såvel som laks får fri adgang til gydepladserne. Det må da siges at være den bedste nyhed siden restaureringen af Skjern Å. En julegave fra Christiansborg som der er stor stor grund til at glæde sig over (og en af de gaver der i alt fald ikke skal byttes)

Herfra skal i alt fald lyde et stor tak til de ansvarlige politikere.

 

Onsdag d. 10. november. Geddetur i Karlsgårde sø.

Jeg benyttede eftermiddagens dejlige vejr, til en lille udflugt i flydering på Karlsgårde sø. Og hvilken tur. Nu skal I bare høre.

Egentlig starter historien i søndags, hvor jeg også var deroppe, blot for at konstatere, at min flydering ikke længere er så tæt som den var engang, hvilket da også resulterede i et flerdages lappeprojekt. Nå men som sagt, vejret var dejligt og da jeg alligevel havde et ærinde i Varde til aften, kunne jeg jo lige så godt bruge eftermiddagen, til at undersøge hvor godt min lappe-projekt havde virket.

Vel fremme, fik jeg pumpet ringen op, samlet stangen og kom godt i vandet. Jeg startede i den lavvandede bugt ved mindestenen og var nået godt ud mellem de to siv-øer et temmelig langt stykke ude. Flyderingen virkede tungere og tungere, syntes også jeg sad lidt dybt, ja faktisk var jeg ved at synke. Så jeg skyndte mig at komme til nærmeste bred, hvilket jeg da også nåede, blot for at måtte vade hele vejen tilbage langs kanten, da yderligere sejlads var umuligt før jeg fik mere luft i ringen. Tilbage ved bilen, fik jeg hentet pumpen, og fik blæst ringen op igen. Nu turde jeg ikke tage risikoen, at sejle ud midt på søen igen. Medbragte derfor pumpen, så jeg evt. kunne bruge den hvis det skulle vise sig nødvendigt. Det var et temmelig klogt træk. Jeg erfarede faktisk, at man kan synkronisere baglæns-cyklingen med svømmefødderne, med pumpeslagene, med begge hænder. Således at man kan træne både ben, arm og mavemuskler på en gang, alt imens stangen sidder fast på ringen. At hullet så (stadig) var så stort at der skulle pumpes hvert 10. minut havde jeg ikke regnet med, nå men rundt kom jeg da. Det blev i stedet langs kanten og ikke ud midt på søen. Da det begyndte at blive mørkt, fik jeg faktisk hug af en god fisk. Jeg indstillede pumpningen og koncentrerede mig om fisken der plaskede rundt i overfladen. Da den kom tæt nok på, kunne jeg lande den med nettet og blev temmelig overrasket over hvor stor den egentlig var. Det var efterhånden blevet temmelig mørkt, men heldigvis havde jeg lygte med, så jeg kunne få krogen fri. Den sad selvfølgelig dybt i svælget, en 4/0 med en masse sølvglimmer, temmelig svært at se hvad der er hvad, i bunden af en stor geddekæft og så med lyset fra en blå diodelampe, men med lampen i munden, krogløser i den ene hånd og fisk i den anden, lykkedes det endelig at få den fri, og jeg kunne genudsætte fisken. En fisk på godt 80 cm, anslået vægt omkring 5 kg og tromletyk. Efter dette var det igen blevet tid at pumpe, det var efterhånden blevet helt mørkt og jeg skulle tilbage til mit udgangspunkt. Det lykkedes, mærkelig nok, for det er ikke nemt at orientere sig på søen i mørke og bestemt heller ikke nemt at finde det lille hul i sivene, hvorfra jeg var startet. Det var en hyggelig tur på søen og jeg vil bestemt anbefale andre at prøve aftenfiskeri efter gedder, men tag en makker med, der skal være en til at lyse, når man skal afkroge fisken.

Den kommende søndag (14/11) er i øvrigt en god dag at tage på tur til Karlsgårde, flyderingsklubben holder fiskekonkurrence (en af den slags hvor fiskene skal genudsættes).

Fluer med masser af sølvglimmer virker godt, faktisk er det den eneste flue jeg har kunnet få fiskene til at tage, de sidste par ture jeg har haft derop.

 

Nedenstående er sakset fra Sydvestjysk- hjemmeside
 

Vandpleje nyt. efterår 2004

 

Sølvblank nyopsteget laks

Tredje elbefiskning lørdag den 6. november efter havørreder til avl ved Sneum Å bød på flere overraskelser. For nøjagtig to uger siden talte vandplejeudvalget ikke mindre en 82 laks på strækningen fra Endrup til Ålbæk, hvor halvdelen fandtes på de første to kilometer. Sådant blev ikke tilfældet denne gang, eftersom kun en halv snes var at finde her. De øvrige er forhåbentlig vandret længer opstrøms forbi den fatale spærring ved Endrup Dambrug på grund af efterårets ekstreme høje vandføring. I alt talte man denne gang 46 laks i alle størrelser.

Midt på strækningen umiddelbart før Størsbøll lykkedes det at indfange en nyopsteget sølvblank laks, hvilket ikke er usædvanligt, eftersom man af erfaring ved, at enkelte vestjyske laks vandrer op i vandløbene et helt år før gydningen. Fisken bar præg af ridset på kroppen, og den havde også stødmærker på snuden, hvilket kan skyldes forsøget på at forcere en eller anden form for upassabel spærring.

Det lykkedes at indfange 35 havørreder nu overført til dam. Hvis alt ellers går vel bliver sidste elbefiskning i forgreningen Holsted Å lørdag den 13. november, hvor man denne gang prøver opstrøms det nu fisketomme og forhåbentlig snart nedlagte Bramming Fiskeri. 

 

        De to første elbefiskninger

  Vandplejearbejdet hvad angår havørreder til avl ved Sneum Å systemet begyndte lørdag den 23. oktober, og på trods af en ekstrem høj vandstand blev resultatet på 45 havørreder overførte til dam tilfredsstillende. Ikke overraskende talte de i bådene igen mange laks på strækningen fra Endrup Dambrug til umiddelbart før Ålbæk, hvor man observerede 82 sikre ikke gengangere, hvilket tangerede rekorden på 68 under årets sidste tur i november 2003. Knap en uge efter denne første elbefiskning fangede Otto Lygum Pedersen fra vandplejeudvalget (VPU) en lusebefængt laks ved Endrup, så de sidste laks på vandring mod egnede gydeområder har endnu ikke indfundet sig.

  Lørdag den 30. oktober ledte man i forgreningen Holsted Å, hvor der ofte tages en del havørreder umiddelbart nedstrøms Bramming Fiskeri. Sådant blev ikke tilfældet i år, eftersom vandet lige nu ledes igennem opstemningen under et forhåbentligt vedvarende produktionsstop. Først en kilometer efter opstemningen viste de første fisk sig. Anden omgang gav 35 havørreder til dam og teamet observerede denne gang 26 laks.

  Sidste år fik man en tilladelse til at genindføre nogle større stallinger til Sneum Å og Holsted Å fra Konge Åen. En af flere opgaver blev derfor en registrering af de overlevende foreningsfredede fisk frem til år 2009. Det lykkedes at genfange et eksemplar på ca. 35 cm i Sneum Å, og man så to i Holsted Å.

  Egentlig frygtede vandplejeudvalget hos Sydvestjydsk Sportsfiskerforening, at Sneum Å var et stort leben af regnbueørreder fra dambruget i Endrup og mange flere længere opstrøms efter udslippene midt i september men nej! det er åbenbart lykkedes for medlemmerne at opfisket størsteparten uden en fastsat fangstbegrænsning, hvilket blev en glædelig overraskelse for VPU.

  Årsagen til at Sydvestjydsk Sportsfiskerforening indleder deres elbefiskninger ved Sneum/Holsted Å før fredningstiden den 1. november skyldes blandt andet forsyningssikkerheden af ekstra yngel til Konge Åen.

 

Flot havørred fra Sneum å.

Laks fra Holsted å

   
   

 

 

Fluebindertræffet er aflyst pga. manglende tilmelding

 Info om FFFD fluebindertræffet.

FFFD´s årlige fætter og kusine fest fluebindertræffet, afholdes i weekenden d. 12.-14. november på Kerteminde Vandrehjem. Som de forgangne år, vil der sikkert dukke danmarksmestre, halvprofessionelle, kendte og ukendte personligheder op. Men det skal ikke hindre dig i at deltage, tværtimod. I en sådan forsamling vil vi glade uøvede bindere få en masse tips og erfaringer med hjem, hvad enten man er til kyst-, lakse- eller tørfluer. Du skal blot medbringe dit fluebindergrej, dit gode humør - og binde det du har lyst til. Der vil sædvane tro, ikke være noget fast program udover måltiderne, så gør fluebindergrejet klart til vi ses i Kerteminde. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte nedenstående.

Ankomst til Kerteminde fredag d. 12. nov. kl. 18.00, hvorefter vi starter fluebindingen.

Sted: Kerteminde Vandrehjem, Skovvej 46, 5300 Kerteminde.
Dato: Fra fredag den 12. november til søndag den 14. november.
Pris: Kr. 600,- pr. person. begrænset deltagerantal (36) først til mølle.
Der overnattes i 4-sengs værelser med mulighed for dobbeltværelse mod tillæg.
Bemærk: Indeholdt i prisen er forplejning hele lørdagen og morgenmad søndag, samt fri kaffe alle dage.
Der skal medbringes sengelinned, soveposer er ikke tilladt.
Bindende tilmelding ved betaling kr. 600,- til Nykredit Reg. 5479 kontonr. 4271154.
Senest 22. oktober.
Vi ses - Peter Hansen Tlf.: 6590 8914 eller mail: peter.hansen@post.tele.dk

Se mere på FFFD hjemmesiden. www.fffd.dk/Arr_Detalje.asp?ArrID=20&menu=4